HET MENSENKOORHOE KLINKT EEN KOOR DAT DE STEM VAN DE SAMENLEVING VERTEGENWOORDIGT?DOOR
Wilko Sterke

OVER HET PROJECT
“Elk wezen is een lied waard”

Onder de titel ‘Het Mensenkoor’ doet Wilko Sterke onderzoek naar de toepassing van koormuziek in Nederland door het bezingen van persoonlijke verhalen en het bezingen van verschillende standpunten rondom sociaal-maatschappelijke kwesties.

Er zijn meer koorverenigingen dan voetbalclubs, maar ze hebben vaak een geïsoleerde positie in plaats van een zichtbare functie in onze maatschappij, zoals bijvoorbeeld het Griekse koor had in de tijd van de oude Grieken. 

Het Mensenkoor is een plek waar zangers, componisten en taalkunstenaars vanuit verschillende hoeken samenkomen om nieuw koormateriaal te creëren.
Het materiaal kan overal vandaan komen, maar wordt altijd gebaseerd op verhalen, gesprekken en observaties die de makers in de voorbereiding vinden op en rondom de plek waar het Mensenkoor komt zingen. 

Wordt er gezongen in een buurthuis? Dan worden er verhalen in de buurt opgehaald. Wordt er gezongen in een bedrijf? Dan wordt er een dag meegelopen op de betreffende afdeling. Wordt er gezongen op de afdeling van een ziekenhuis? Dan worden er voorafgaand gesprekken met het verplegend personeel, de artsen en de patiënten gevoerd. 

Het Mensenkoor kan zingen bij moderne rituelen zoals debatten, herdenkingen of koopzondagen. Het Mensenkoor kan een bedrijfscultuur blootleggen door haar observaties te bezingen of kan groepen met ogenschijnlijk tegenstrijdige opvattingen meer inzicht geven in de emoties en beweegredenen van de ander.
 

Ben je veel aan het praten,
dan vergeet je vaak te luisteren.
En wie alleen maar luistert,
voelt zich na een tijdje niet gehoord.Het onderzoek loopt van april 2021 tot en met december 2022.
In 2022 zijn wij nog op zoek naar plekken waar wij met het Mensenkoor langs mogen komen om een optreden te geven en ons onderzoek verder te kunnen doen.
Interesse? Mail thomas@heelalbv.eu!
Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Heelal BV.

NIEUWSBRIEF

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

SOCIALS