HET MENSENKOORHOE KLINKT EEN KOOR DAT DE STEM VAN DE SAMENLEVING VERTEGENWOORDIGT?DOOR
Wilko Sterke

OVER HET PROJECT
“Elk wezen is een lied waard”

Onder de titel ‘Het Mensenkoor’ deed Wilko Sterke afgelopen twee jaar onderzoek naar de toepassing van koormuziek in Nederland door het bezingen van persoonlijke verhalen en het bezingen van verschillende standpunten rondom sociaal-maatschappelijke kwesties.

Het MensenKoor is nu klaar om de wijde wereld in te trekken.  Het krijgt al veel belangstelling uit diverse hoeken van de samenleving door haar bijzondere vorm om maatschappelijk kwesties te belichten. 

Het MensenKoor
Er zijn meer koorverenigingen dan voetbalclubs, maar ze hebben vaak een geïsoleerde positie in plaats van een zichtbare functie in onze maatschappij, zoals bijvoorbeeld het Griekse koor had in de tijd van de oude Grieken. 

Het Mensenkoor is een plek waar zangers, componisten en taalkunstenaars vanuit verschillende hoeken samenkomen om nieuw koormateriaal te creëren.
Het materiaal kan overal vandaan komen, maar wordt altijd gebaseerd op verhalen, gesprekken en observaties die de makers in de voorbereiding vinden op en rondom de plek waar het Mensenkoor komt zingen. 

Wordt er gezongen in een buurthuis? Dan worden er verhalen in de buurt opgehaald. Wordt er gezongen in een bedrijf? Dan wordt er een dag meegelopen op de betreffende afdeling. Wordt er gezongen op de afdeling van een ziekenhuis? Dan worden er voorafgaand gesprekken met het verplegend personeel, de artsen en de patiënten gevoerd. 

Het Mensenkoor kan zingen bij moderne rituelen zoals debatten, herdenkingen of koopzondagen. Het Mensenkoor kan een bedrijfscultuur blootleggen door haar observaties te bezingen of kan groepen met ogenschijnlijk tegenstrijdige opvattingen meer inzicht geven in de emoties en beweegredenen van de ander.

Ben je veel aan het praten,
dan vergeet je vaak te luisteren.
En wie alleen maar luistert,
voelt zich na een tijdje niet gehoord.Hier een voorlopige van optredens van het Het MensenKoor in 2023:
3-april 2023: Afscheidsdienst voor het Afval, 8.00 ' ochtends, Varkensoordbrug Amsterdam centrum, gratis en openbaar te bezoeken.
Meer info? Mail thomas@heelalbv.eu!

10 april 2023:  Het Mensenkoor + Mensen Zeggen Dingen, Wintertuinfestival, Doornroosje Nijmegen
https://www.wintertuin.nl/productie/wintertuinfestival/

21 september 2023:  Mensenkoor, Storytelling Event: Dansen met de Draak, Huis Utrecht in Utrecht, besloten.

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Heelal BV.

NIEUWSBRIEF

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

SOCIALS