HET MENSENKOORHOE KLINKT EEN KOOR DAT DE STEM VAN DE SAMENLEVING VERTEGENWOORDIGT?


DOOR
Wilko Sterke

OVER HET PROJECT
Onder de titel ‘Het Mensenkoor’ doet Wilko Sterke onderzoek naar koormuziek in Nederland.

Er zijn meer koorverenigingen dan voetbalclubs. Toch ontstaat er niet veel nieuw koormateriaal dat aansluit bij de spanningen van deze tijd en de behoefte aan gezamenlijke rituelen. Koormuziek heeft zelfs een ouderwets imago, stijfjes zingend met bladmuziek in je hand. Nederlandse koren leunen nog erg op traditionele werken van de grote witte mannelijke componisten uit de 19e eeuw.

Het Mensenkoor wordt een plek waar jonge zangers, componisten en taalkunstenaars vanuit verschillende tradities samenkomen om nieuw koormateriaal te creëren.

Had Het Mensenkoor al in 2020 bestaan dan hadden de koorleden via zoom gesproken over ‘afgesloten zijn’ en waren er vanuit daar spoken word teksten, libretto’s en muzikale ideeën ontstaan die vervolgens door de groep werden uitgewerkt en ingestudeerd. Het Mensenkoor kan zingen in buurthuizen én in het concertgebouw. Het Mensenkoor kan zingen bij moderne rituelen zoals debatten, herdenkingen of koopzondagen. Misschien had het Mensenkoor in de Bijlmermeer of op de Dam gestaan tijdens het Black Lives Matter protest, of organiseert het een grote begrafenis voor families die het zonder ritueel moesten doen tijdens de corona crisis. Het Mensenkoor zal in de toekomst ook in opdracht van overheden, instellingen of bedrijven op maat gemaakte rituelen uitvoeren om onderwerpen bespreekbaar en invoelbaar te maken die tot dan toe onbesproken of onzichtbaar waren.

Wie bezig is om zijn stem te laten horen, vergeet vaak te luisteren.
En wie enkel luistert, voelt zich na een tijdje niet gehoord.Het onderzoek loopt van april 2021 tot en met april 2022.
Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Heelal BV.

NIEUWSBRIEF

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF