HET KOENIJN ALS ARTISTIC INFLUENCEREEN ONDERZOEK NAAR SOCIAL MEDIA ALS DIGITAAL THEATER


DOOR
Thomas Spijkerman

OVER HET PROJECT
“Het Koenijn als artistic influencer” is een ontwikkelingsproject waarbij Thomas Spijkerman in de gedaante van het personage “het Koenijn” infiltreert in de wereld van de influencers en social media. “Het Koenijn als artistic influencer” is een ontwerpend onderzoek naar de influencer-cultuur en de vraag of dit een autonoom en kwalitatief platform kan zijn voor (digitale) performancekunst.

Het doel van het onderzoek is derhalve tweeledig.
Enerzijds een kritische beschouwing en reflectie op het menselijk gedrag op social media, en anderzijds een zoektocht naar de mogelijkheden van de platfora om als vehikel te kunnen dienen voor artistieke, vervreemdende, betekenisvolle content en de mogelijkheden om social media als autonoom theater te kunnen gebruiken door vanuit een personage een groeiende online identiteit op te bouwen en daarmee de wereld te beïnvloeden.

Met speeches, verhalen, vlogs, videoclips, songs, tweets, posts, Instafilters, live online concerten en alles wat hij uit de kast kan halen om zijn digitale presence vorm te geven, manifesteert het Koenijn zich bij een groeiend online publiek en wordt hij een organisch onderdeel van de leefwereld van anderen.

Het Koenijn is een zingende filosoof, een dwalende politicus, een poëtisch heelalwezen, een humorprins, een knuffelbeest, een charlatan, een rasartiest, een levensgenieter en een somberpoes. Een activistische opportunist. Een verdwaalde gids. Hij is alles tegelijk. Een wandelende paradox. Een gids in de verstikkende duisternis. “We moeten daarheen!”. “Nee, toch daarheen!”. “Wat ik daarnet zei was alleen maar bij wijze van spreken waar”.

Het Koenijn is een androgyne wezen, en het is altijd maar de vraag of het een man in een konijnenpak is (zoals Superman) of dat hij daadwerkelijk een sprookjesfiguur is. Als je hem in zijn vacht bijt, schreeuwt hij het uit. Maar het kan ook zijn dat hij zijn pak heeft gevuld met vlees en de pijn veinst.

Voor iedereen met internet.Het onderzoek loopt tot en met oktober 2021 en zal daarna in een nieuwe projectvorm worden doorontwikkeld.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Heelal BV om op de hoogte te blijven van dit onderzoek.


NIEUWSBRIEF

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF